BOLKARLAR
Bolkar dağı (3524 m. ) Eski adıyla Bulgar dağları Konya, Niğde ve İçel illerine yayılmış, en yüksek noktası, 3524 mt rakımlı tetonkik bir dağ sırasıdır. Kayak alanları, Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. Niğde ili Ulukışla ilçesine bağlı darboğaz bucağının güneyinde, Çiftehan bucağı- Maden köyünün batısında ve Bolkar dağlarının kuzey yamaçları üzerinde yer alan kayak alanı 2300 metre ile 3003 metre yükseklik kuşağı üzerinde bulunmaktadır. VİPERA BULGARDAGHİCA adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır.
Doğuda Top tepe (3017 m. ) Tahtalıkaya (3372 m. ) ve Koyunaşağı tepe (3426 m. ) Güneyde Eğerkeya (3347 m. ) Erkaya (3308 m.) ve Çinigöl, Batıda Gökboyun (2757 m. ) ile Meydan düzlüğü (2300 m. ) arasında kalan, Bolkar Kayak Alanı yaklaşık 2000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Bu merkez için 10 Aralık – 20 Nisan tarihleri kayak mevsimi için en uygun zamandır. Kayak mevsiminde kar kalınlığı 100 – 200 cm’dir Bolkar Kayak alanının toplanma bölgesi ve yerleşime en uygun yeri Meydan olup, burası Darboğaza 7 km. Madenköyüne ise 5 km. uzaklıktadır.
ALADAĞLAR
ALADAĞLAR Milli Park olarak ilan edilmiş bir bölgedir. Niğde, Kayseri, Adana sınırları içinde yer almaktadır. bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. GGB uzanımlı Aladağlar, kuzeyde Develi Dağları ve güneyde Bolkar Dağları’ndan ayrıldığı Gülek Boğazına kadar, 78 km uzunluğunda ve doğu-batı doğrultusunda 124 km genişliğinde yaklaşık 1035 km² yüzölçümü ile Orta Toroslar’ın önemli bir bölümünü oluştururlar.
Aladağlar, batıda Alplerden başlayıp, doğuda Himalaya ve ötesine uzanan büyük Alp-Himalaya kıvrımının bir parçası olan Toros Dağları’nın bir kısmını oluşturur. Bu kıvrım kemeri, kuzeydeki Avrasya plakasının, güneydeki Afrika, Arabistan ve Hindistan plakaları ile çarpışmasından meydana gelmiştir.
Aladağlar, Doğu Toroslar dağ silsilesine ait en yüksek, iç içe zirveler grubunu oluşturur. Ana zirveleri 3700 metrenin üstündedir (Kızılkaya 3767m, Demirkazık 3756m, Kaldı 3748 m, Emler [Engintepe] 3723m ). Aladağlar’ın jeolojik” yapısı iki bölümden oluşmaktadır; Ak ve Kara Aladağlar. “Ak Aladağlar” adı verilen kuzey bölümü genelde dolomitik, çok kalın Jura – Kretase yaşlı masif kalkerlerden ibarettir. Güneye doğru ani incelmeler yapan bu kalınlık 2000 m. civarındadır. Bu kalkerler iyi tabakalanmamış ve açık renklidir.