KAPADOKYA
Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir.
Nevşehir, Türkiye’de İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümündedir. İl toprakları 38° 12′ ve 39° 20′ kuzey enlemleriyle 34° 11′ ve 35° 06′ doğu boylamları arasında yer alır. Doğudan Kayseri, kuzey ve kuzeybatıdan Kırşehir, güneyden Niğde, batıdan Aksaray, kuzeydoğudan Yozgat illeriyle çevrilidir.
Kapadokyada kayalara oyulmuş, geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü dile getirirler. Bu evler 19. yüzyılda yamaçlara ya kayaların yada kesme taştan imal edilmiştir. Bölgenin temel mimari malzemesi olan taş, yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra, yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte, ancak hava ile temas ettikten sonra sertlleşerek çok sağlam bir yapı malzemesine dönüşebilmektedir. Gerek avlu gerekse kapı malzemesi ahşaptır.
IHLARA VADİSİ
Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır. Ihlara Vadisini şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri buradaki yaşamın ana kaynağıdır. Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekan, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir.