Gürjistan

Nefis bir coğrafyaya sahip olan Gürcistan, kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye ile komşu bir ülke. 1500 yıllık tarihi ve köklü kültürüyle Kafkasların parlayan yıldızı Gürcistan, zengin kültürü ve bu değerlere bağlılığıyla da biliniyor…..

Gürcistan, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında negatif etkilerini yaşayan ülkelerden biri oldu. Yeni Gürcistan çok hızlı bir değişim yaşıyor. Son 5 yılda ülkeye gelen turist sayısında ciddi artış görüldü. 2008’de Gürcistan’a giden turist sayısı 1,3 milyon iken, 2012’de bu rakam 4,5 milyonu aşmış. Gürcistan’ı tercih eden yabancılar arasında en çok Türkler bulunuyor.

Gürcü, Ermeni, Rus, Azeri, Acar, Osetyalı, Abhaz ve diğer etnik gruplarla birlikte milletler mozayiği oluşturan 5 milyon nüfuslu Gürcistan, idari açıdan 2 özerk cumhuriyetten (Abhazya ve Acara), başkent Tiflis’ten ve 9 bölgeden oluşuyor. Gürcistan coğrafya olarak da çok farklı bölgelere sahip, Karadeniz kıyısında Batum’un da içinde bulunduğu Acara bölgesi yeşillik ve deniz kıyısında, Rusya sınırı çok yüksek dağlarla korunuyor.

2019 istatistiklerine göre, ülke nüfusunun sayı 3.723.000(Üç Milyon Yedi yüz yirmi üç bin) kişidir. Başkent Tiflis’in nüfusu  1 milyon 114 bin 2008(Bir Milyon yüz on dört bin). Gürcistan nüfusunun büyük çoğunluğu Ortodoks Hıristiyan. Nüfusun %81,9’u Gürcistan Ortodoks Kilisesine bağlı; %9,9’nu Müslüman, %3,9’nu Ermeni Apostolikler, %2’sini Rus Ortodokslar oluşturuyor.

Gürcü kültürü, daha çok Avrupa’dan gelen kültürel yeniliklerden etkilenmiş. Gürcü dilini baskıda kullanan ilk matbaa 1620’de İtalya’da kurulmuş ve 1709’da Tiflis’e getirilmiş. Gürcistan’da özellikle tiyatronun tarihi çok eski. Ülkenin en eski tiyatro oyunu olarak bilinen Sakhioba, milattan önce 3.yüzyıldan milattan sonra 17.yüzyıla kadar var olmuş. Başkenti Tiflis (Tbilisi) olan Gürcistan’la Türkiye arasında 1 saatlik zaman farkı bulunuyor.