İngilizceden çevrilmiştir-Van, Kürtçe: Wan, Osmanlıca: فان Fân),
Türkiye’nin doğusunda Van ilinde, Van Gölü’nün doğu kıyısında bir şehirdir. Van ilinin merkez ve en büyük ilçesidir. Van, önemli bir kentsel alan olarak uzun bir geçmişe sahiptir
Diğer İlçeleri; EDREMİT, İPEKYOLU, TUŞBA, BAŞKALE, ÇALDIRAN, ÇATAK, ERCİŞ, GEVAŞ, GÜRPINAR, MURADİYE, ÖZALP, SARAY
İl, toprakları 19.069 km kare olan yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %2,5’ ini oluşturur. Van, yüzolçümü bakımından Türkiye’nin 6. büyük ilidir. Van, Doğu Anadolu bölgesi’nin volkanik dağlarla kaplı çukur kesiminde bulunan Van Gölü’ nün doğu kıyısına 5 km uzaklıkta çok az meyilli bir arazi üzerine kurulmuştur. Rakım yüksekliği yaklaşık 1725 m dir. Türkiye’ nin en büyük gölü olan Van Gölü, yüksek dağların ortasında bir çöküntü durumundadır. Çevredeki yüksek dağlar Van ilinin sınırını oluşturur.
Van ili kuzeyden Ağrı ili, Doğubeyazıt, Diyadin ve Hamur ilçeleri; batıdan Van Gölü ile Ağrı ilinin Patnos ilçesi, Bitlis’ in Adilcevaz, Tatvan ve Hizan ilçeleri; güneyden Siirt’ in Pervari, Hakkari ili, Beytüşebap ve Yüksekova ilçeleri ile komşudur. Doğuda İran Devleti yer alır.
VANADOKYA
Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan peri bacaları ile aynı alanda bulunan çok sayıda tünel ve mağara turizme kazandırılmayı bekliyor. İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar köyünde volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkardığı peri bacaları, Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Kapadokya’yı aratmıyor. Yöre halkı tarafından “Vanadokya” olarak adlandırılan ve her yıl özellikle yaz mevsiminde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan peri bacaları, son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan, metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağarayla da dikkatleri çekiyor.